Studiedag 2019

Het was toch wat vroeg voor de leden van Bigband & Zo. Rond 9 uur meldden de eersten zich in De Vrijborg van Nuis voor de jaarlijkse studiedag. En zo vroeg muziek maken, dat doe je niet vaak. Sommigen meldden zich dan ook direct voor een bakje koffie, alvorens de eerste noten gespeeld konden worden. De standaarden met muziek werden wat minder snel opgezet als 's avonds en de blazers klonken ook nog wat stroef bij het inspelen.

Even knallen voor de gastdocenten

Daar trok dirigent Hans Jonker zich echter helemaal niks van aan. Tijdens het inspelen kwamen de gastdocenten binnen die een half uurtje later de sectierepetities zouden leiden. En we moesten maar meteen maar eens even laten zien wat we in huis hadden. Vol energie werden "Man In The Mirror", "Music from Chicago" en "Saving All My Love For You" in een rap tempo eruit geknald. Wij realiseerden ons meteen dat we nog flink wat te studeren hadden en onze gastdocenten natuurlijk ook.

Koperblazers in het voorhuis

JaapWils Koper 2

JaapWils Koper

Na de korte groepsrepetitie was het tijd om apart aan de lastige details te werken. De koperblazers verzamelden zich samen met Jaap Wils in de voorkamer van het dorpshuis. Een beetje te klein voor de bak herrie die die trompetten en trombones maken, maar ja, meer plek is er nu eenmaal niet. Jaap wist ons meteen de juiste aanwijzingen te geven. Trompetten, veel zachter! Waar mf staat, mogen jullie voortaan wel mp lezen. Lange tonen mooi uitspelen tot het eind en denken om de goede aanzet van de noten. Het wierp meteen vruchten af. Na twee uur zwoegen klonk het mooier, harmonieuzer en gelijker.

De fluitvliering

Fluiten zolder

Ondertussen zaten de twee fluitisten Maiza en Josine ook niet stil. Zij hadden zich in een klein kamertje op de vliering van het dorpshuis verschanst. Josine nam de lead en samen oefenden ze alle lastige loopjes waar ervoor gewone repetities geen tijd voor was. Ze konden ondertussen de repetitie van de koperblazers afluisteren, want die tetterden er soms gewoon dwars tussendoor!

Het toneelcombo

Comborepetitie

Het combo bleef natuurlijk gewoon op zijn plek op het toneel. Acteren was er niet bij, want er werd kritisch geluisterd. Er wordt vooral gewerkt aan het samenbrengen van het combo. Goed naar elkaar luisteren, op elkaar inspelen en samenwerken. Teus, Gerard, Sjoerd, Bert en Jacob pakten de aanwijzingen van Sebastián Demydczuk goed op. En soms gewoon lekker rammen op dat drumstel, hè Sjoerd?!

De biljartblazers

Saxen Biljart

Saxen Biljart 2

In de biljartzaal hadden de houtblazers onder leiding van Ruud Splinter genoeg keus om er een mooie ochtend van te maken! "Maak er een mooi vol geluid van met veel dynamiek" was de boodschap. "Die trompetten tetteren anders zo over jullie heen!". Ik kwam even om een hoekje gluren en waarempel. Wat een bak geluid kwam daar achter de biljart tafels vandaan zeg! Geweldig als muzikanten zo mooi samen kunnen spelen. Dat belooft wat voor ons concert op 6 april!

'Speel nou eens hoe Whitney Houston dat zong!'

Sabastian Gezamenlijk

Na de intensieve ochtend mocht de groente- en kippensoep ons goed smaken! Grote dank aan Bert en Loekie die de soepjes voor ons hadden gemaakt. Die energie hadden we ook wel nodig, want zowel Sebastián als Jaap waren nog niet klaar met ons. Ze wilden wel eens weten of we het geleerde in de praktijk konden brengen voor het echie. Sebastián leidde ons door "Saving All My Love For You". "Denk even aan het liedje en Whitney Houston. Hoe zingt ze het, waar gaat het over? - Breng dat ook over naar het publiek!" - Tips die we goed in de oren moeten knopen. Met "Man In The Mirror" was Jaap aan de beurt. Hoewel het beter klonk in de ochtend, waren hier ook nog genoeg kritische opmerkingen om alles nóg scherper te krijgen.

Hup hup Hans!

Tot slot kon onze dirigent Hans zijn opgespaarde energie over ons uitstorten in de slotsessie. Summertime, Gonna Fly Now waren oude nummers uit de begintijd van Bigband & Zo die we voor de gelegenheid opnieuw op ons concertlijstje hebben gezet. Door de nieuwe aanwas van leden de laatste jaren waren deze nummers voor velen nieuw. Daar mocht dus ook nog wel even op gestudeerd worden. Maar dat ging gelukkig best rap en zo stond er aan het einde van de dag een mooie basis voor een prachtig concert. En na afloop kon iedereen die wilde gezamenlijk afsluiten met een lekkere hap eten in De Klaver.

Hapje Eten 2

Tot slot…

Zaterdag 6 april gaat het voorjaarsconcert plaatsvinden en ligt de rode loper klaar in Opende! Jij komt toch ook?! En vanaf deze plek nog even een extra bedankje naar de organisatie van de studiedag, de geweldige gastdocenten en in het bijzonder Hendrika die alles in goede banen heeft geleid. Het was een prachtige, leuke, mooie en leerzame dag!

Hans Ruud