Bigband & Zo kan het best beschreven worden als een showorkest, een extra uitgebreide bigband met grotere bezetting, waarin alle geïnteresseerde muzikanten uit de gemeente Marum en omstreken kunnen meespelen. Kenmerkend is dat zowel gezelligheid als kwaliteit centraal staan en dat de drempel om mee te doen laag is.

Bezetting

In principe kunnen alle instrumentgroepen deel uitmaken van het orkest. Op dit moment bestaat de blazerssectie uit bas, trombone, hoorn, bariton, bugel, trompet, baritonsaxofoon, tenorsaxofoon, altsaxofoon, klarinet en fluit. Daarnaast wordt het orkest ondersteund door een combo, bestaand uit een basgitaar, elektrische gitaar, keyboard, percussie en drums.

Alle geïnteresseerde muzikanten, zowel beginnend als gevorderd, zijn van harte welkom in het orkest. Wil je meer weten over meespelen bij onze bigband en voor welke muziekinstrumenten we zeker nog plaats hebben? Kijk dan op de pagina Muzikanten gezocht voor meer informatie.

Geschiedenis

Het orkest is in 2011 opgericht op initiatief van een aantal oud-leden van Showband Marum. In eerste instantie was het de bedoeling om oud-leden die geen show meer wilden lopen, maar wel gezellig samen muziek wilden maken een mogelijkheid te bieden. Hier was voldoende belangstelling voor en de groep ging van start onder de naam M3. Na enige tijd bleek dat een duidelijke stijl en richting miste, het ledenaantal liep terug. Er werd besloten om een andere koers te gaan varen. In de loop van 2012 werd de naam van het orkest omgedoopt in Bigband & Zo. Daarnaast werd Hans Jonker aangetrokken om de muzikale leiding van het orkest op zich te nemen. In korte tijd bloeide het orkest weer op. Leden kwamen vanuit het hele Westerkwartier en ver daarbuiten. Er werd toegewerkt naar een eerste optreden tijdens de 2013 editie van Cultura Marum. Dit smaakte naar meer en er werden plannen gemaakt voor een eigen concert. Op 10 mei 2014 was het zover. Bigband & Zo bracht haar eerste succesvolle concert in het Barontheater in Opende.

collage persfotos 20192020 bigbandenzo

Repertoire

Tijdens repetities en optredens worden muziekstukken gespeeld in bigband stijl. Dit zijn de bekende bigband stukken als: "Fly me to the moon", "Summertime", "The girl from Ipanema" en "A String of Pearls". Maar ook moderne muziek in de bigband stijl staan op de lessenaars. Hier kun je denken aan nummers als: "Happy" van Pharell Williams, "Clocks" van Coldplay en "Treasure" van Bruno Mars.

Optredens

De ambitie van het orkest is om een aantal optredens per jaar te verzorgen, bijvoorbeeld tijdens festivals en feesten, maar ook concerten in samenwerking met andere muzikanten, zangers of zangeressen. Ieder voorjaar organiseert Bigband & Zo een eigen concert in het Barontheater in Opende.